Nyakunkon a báli szezon

"...az égbe bál van, minden este bál van..." És Vízkereszttől Hamvazószerdáig itt lent is elég gyakran. Vannak ugyan nagy hagyományú bálok máshol is Európától Amerikáig, de igazán bálozni mégis csak a bécsiek tudnak. Holott a bál valójában francia találmány. A hagyomány szerint ugyanis az első formális táncos mulatságot VI. Károly francia király menyegzőjén tartották, és a bálozás elterjedése is a franciáknak köszönhető, Párizsban rendezték például az első operabált is, még a XVIII. század elején. És alig egy szűk évszázaddal később már egész Európa bálozott.

Ruházat és kiegészítők

A meghívóban szereplő elvárt viselet, „dress code” azért van, hogy betartsuk. Ha „white tie” akkor frakk, jöhetnek az érdemrendek, kitüntetések, hölgyeknek szigorúan földig érő nagyestélyi, zárt cipő, kivágott ruha, stóla, kepp és a megfelelő ékszerek. A „balck tie” több mozgásteret enged, a baráti körömben sok férfi például erős színű zoknit visel a szmokinghoz, sokan színes szmokingövet. Ha bálba megyünk a „balck tie” a nőknek hosszú estélyi ruhaként dekódolható - más esetben lehet rövid is, de bálba bokát takaró ruhában megyünk. Kivéve az álarcosbált, bolondozós bált, tollasbált. Ha maszkabál, akkor jelmezben. Ha Alíz csoadországban a bál mottója, akkor szívkirálynőnek öltözzünk, vagy bárminek, ami a meséből szimpatikus, de tartsuk tiszteletben a szervezők kérését.

Elsősorban azért, mert jobban fogjuk magunkat érezni, ha az eseményhez és a társasághoz öltözünk, és persze azért is, mert – hölgyeim, lássuk be - a „mit vegyek fel?” és a „láttad miben jelent meg?” azért elég szórakozató része a bálozásnak.

Kreatív és lázadó szellemek pedig gondolják meg, mennyivel nagyobb kihívás a szabályok betartásával különbözni, megmutatni sziporkázó személyiségüket. Szemezgessenek egyedi ékszer és kiegészítő kínálatunkból!

Sok bálra be sem engedik azt, aki nem a megfelelő öltözékben érkezik, ilyen például a Bécsben a Filharmónikusok bálja vagy a csak TC - ként emlegetett Ball der Industrie und Technik, ezek talán a legszebbek. Hölgyek figyelmébe még egy apróság ajánlható: fehérben általában az első bálozók érkeznek, bizonyos kor után fehér nagyestélyiben megjelenni meghökkenést kelt. Bár e szabály viszonylagosságáról sokat mondhatnának a Bal des Débutantes szervezői: két évtizede hagyományteremtő szándékkal próbálják évről évre összegyűjteni Párizsban, a Hotel Crillonban hollywoodi színészek és orosz oligarchák lányait, akik aztán haute couturben elsőbáloznak - és nem feltétlen fehérben.

Néhány esemény az idei báli kínálatból a teljesség igénye nélkül:

http://oroszbal.hu/

http://www.szechenyibal.hu/

http://www.dunapalota.hu/clublife/Elso-Budapesti-Szekely-Bal

http://www.bencesbal.hu/

http://www.vasarhelyihirek.hu/bethlen_bal_2015

Jó bálozást, kellemes mulatságot kíván a

Berns – CRYSTALS FROM SWAROVSKI

Kiemelt híreink

Híreink